20 ok, amiért érdemes levendulaolajat használni.

Sokaknak a levenduláról nagyanyáink ruhásszekrénye jut eszébe, hiszen a levendulát leggyakrabban molyirtásra használták. Gondolta volna, hogy a levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövény, hiszen az illatosításon kívül számos gyógyászai felhasználása is ismert? Következzen 20 ok, amiért érdemes használni a 100%-os tisztaságú levendula illóolajunkat:


Tudjon meg többet!

A csodálatos levendula méz

A több mint 39-féle levendula fajta közül a legnépszerűbb a francia (valódi) levendula (Lavandula angustofolia) és az Lavandula intermedia, amit a széles és a keskenylevelű levendula keresztezésből nemesítettek. E két levendulafajta a legjobb forrása a levendulaméznek. A méz karakterét nagyon meghatározza a levendula fajtája, ami az aromából kiérezhető. A levendulaméz prémium termék. Virágos, kellemes, kiegyensúlyozott, fahéj és vanília aromája, kellemes illata nyilvánvalóan a levendula komponensnek köszönhető, közepesen édes ízű.


Tudjon meg többet!

A levendula története

A levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint 2500 éve használják gyógynövényként, amit írásos források is rögzítenek. Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták. A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták, és valószínűleg ők adták a latin eredetű nevet (lavare – mosni, vagy livendula – fakó és kékes), amelyből a mai név ered. A növény nyugtató, frissítő tulajdonsága, erős illata, rovarűző hatása, és a szárított növény dohánykeverékekben történő használata szintén emelte értékét az ókoriak szemében.


Tudjon meg többet!

Itt az ideje a levendula ültetésének!

A levendula egy olyan romantikus virág, amelyet előbb, vagy utóbb mindenki ültetni akar a kertjébe. Kétségtelen tény, hogy a Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos növény kedveli a száraz, napos, sziklás helyeket, de megpróbálhatjuk máshol is ültetni, remélve, hogy alkalmazkodik az élőhelyéhez. Elvégre Anglia aligha tekinthető száraz vagy napos helynek, mégis az angol kertészetek híresek a levendulatermesztéséről. Gondoljunk a ’Hidcoteés a ’Mustead fajtájú levendulára, a két legellenállóbb és legkedveltebb fajtára.


Tudjon meg többet!

Kosár

 x 
A kosár üres

Belépés | regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Piknik a Levendulafarmon

.

Levendula Like

 

Hogyan használhatjuk a levendulát? 1.

Levendulás receptekA levendula egy nyugtató, édes aromájú és frissítő gyógynövény, ami a kedveli a mediterrán kerteket, de nagyon szépen fejlődik hazánk időjárási körülményei között is. Megfelelő körülmények között évente kétszer virágzik megörvendeztetve a tulajdonosát illatos virágjával.

Összegyűjtöttünk néhány felhasználási módot, reméljük kedved csinálunk mind a levendula friss virágjának a felhasználására mind pedig egy kis levendula virág vagy illóolaj tartására a szekrényben. Az elkövetkező hetekben hírleveleinkből megtudhatja hogyan használja a levendulát!



Többek között:

  • sütésre
  • italok készítése
  • hogyan készíthet belőle ajándékokat
  • hogy használhatja bőrápolásra, kozmetikumként
  • hogyan tarthatja tisztán lakását a felhasználásával

Következzen néhány süteményrecept levendulával

Tudjuk, hogy a levendula egy szép illatos virág, de néha elfelejtjük, hogy a levendula gyógynövény is egyben. A következő receptekből megtudhatjuk, hogyan alakítja át a friss levendulavirág a citromos omlós kekszet egy ízletes és különleges süteménnyé.


Levendulás-citromos keksz

Hozzávalók: 18-24 adaghoz:

  • 2 evőkanál friss levendula,
  • 100 g szoba hőmérsékletű vaj,
  • 1/4 csészekristálycukor,
  • 1evőkanál frissen facsart citromlé,
  • 2 evőkanál méz,
  • 1, 1/2 csésze liszt,
  • 1 tk. reszelt citromhéj,
  • 1/2 tk. só

Elkészítés:

Próbáljon minél frissebben leszedett levendulát használni, így lesz a legüdébb az íze. Válogassa ki az élénk színű, zsenge virágokat, a hervadtakat kerülje. ( Ha nem jut friss levendulához, használhat szárítottat is.)

Áztassa a virágokat egy tál hideg vízbe, hogy megtisztuljanak az esetleges rovaroktól vagy földtől. Helyezze a virágokat két papírtörlő közé, és addig nyomogassa, amíg szárazak lesznek. A virágokat mozsárban törje össze, egészen addig, amíg a virágok illata felszabadul.

A tészta előkészítése:

Tegye a vajat és a cukrot egy tálba, majd keverje krémesre robotgéppel. Adja hozzá a mézet és a citromlevet, és folytassa a keverést, amíg a massza homogénné válik. Adja a masszához a citromhéjat és a lisztet, majd kézzel gyúrja össze. Liszttel meghintett deszkán nyújtsa a tésztát kb. fél cm vastagra. Hintse a virágokat a tésztára, majd a nyújtófa segítségével lapítsa bele azokat.

Melegítse elő a sütőt 230°C-ra és helyezzen a tepsibe sütőpapírt. Mártsa a tésztaszaggató formát lisztbe szaggatás előtt, így nem fog ráragadni a tészta. Miután kiszaggatta a kekszeket, tegye azokat a tepsibe úgy, hogy kb. 2 cm hely legyen köztük.

Kb. 7-10 percig süsse a kekszeket arany barnára. Hagyja a süteményeket kihűlni, majd forró vagy jeges-teával kínálja.


Levendulás scone

A scone egy brit tízórai,amit általában teával szolgálnak fel. Ízesíthető egy kis vajjal vagy lekvárral. Könnyedebb és kicsit édesebb lesz, ha hozzáadunk egy kis levendulát, a virág színessé varázsolja a tésztát. Az USA-ban a scone szárazabb, nagyobb és természetesen édesebb.

Hozzávalók 12 db scone-hoz:

  • 2 csésze liszt
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 4 evőkanál édes, sótlan vaj
  • 1/4 csésze cukor
  • 2 teáskanál friss levendula vagy 1 teáskanál szárított konyhai levendula, durvára vágva
  • 2/3 csésze tej

Elkészítése:

Melegítse elő a sütőt 220 °C- ra. Egy tepsit vajazzon ki, majd szórja meg liszttel. Szitálja egy tálba a lisztet, majd adja hozzá a sütőport. Keverje hozzá a vajat, egészen addig, amíg kenyérmorzsaszerű nem lesz. Adja hozzá a cukrot és a levendulát. ( Egy keveset hagyjon a végére, díszítésnek.) Adjon hozzá annyi tejet, hogy a tészta ragadós, puha állagú legyen.

Egy szaggatóval vágja ki a tésztát egy lisztezett felületen és a kiszaggatott darabokat tegye a tepsibe. Kenje meg a scone -ok tetejét egy kis tejjel és szórja rá a megmaradt levendulát és cukrot. Süsse kb. 10-12 percig, aranybarnára. Levendulás dzsemmel és tejszínhabbal kínálja.


Levendulás omlós tészta

A levendulás omlós tészta íze arra az időkre emlékeztet, amikor az élet nem volt ilyen rohanás. A recepthez cukorhelyettesítőt ajánlunk, de ha kedve van készítheti cukorral is.

Hozzávalók:

  • 1, 1/2csészeszobahőmérsékletű vaj,
  • 1/3 csésze édesítő vagy 1/3 csésze cukor
  • 2 evőkanál apróra vágott levendulavirág,
  • 1/3 csésze liszt,
  • 1/2 csésze kukoricakeményítő,
  • 1/4 teáskanál só

Elkészítése:

Keverjen könnyű, habos masszát a vajból, a cukorból és a levendulából. Adja hozzá a lisztet, a kukoricalisztet és a sót, majd alaposan keverje össze. Válassza ketté a tésztát és formálja azokat négyzet alakúvá. Fóliázza be a tésztát és hűtse le a fagyasztóban.

Melegítse elő a sütőt 160 °C- ra. Nyújtsa ki a tésztát kb. 1 cm vastagra, majd vágjon ki belőle kis négyzeteket.(Ehhez használhat pizzaszeletelőt.) Tegye a ki négyzeteket sütőpapírra és szurkálja meg villával.160 °C-on süsse 20 percig.


Levendulás cukor (sütéshez)

Ha kedveli a vaníliás cukrot, akkor kész arra, hogy megkóstoljon más, ízesített cukrot is. Itt egy verzió a levendula szerelmeseinek.

Hozzávalók:

  • szárított levendula muszlin zsákban
  • cukor

Elkészítése:

Miután kiszárította a leszedett levendulát, tegye kis muszlinzsákba, majd varrja össze, vagy egyszerűen kösse el egy szalaggal a zsák száját. Töltsön meg egy befőttes üveget félig cukorral. Tegye a levendulás zsákot az üveg közepére. Töltse a maradék cukrot az üvegbe. Zárja le az üveget és hagyja egy hónapig állni, alkalmanként rázza meg.


Levendulás torta

A levendula torta egy elbűvöló módja annak, hogy használja a levendulát főzéshez. Fontos, hogy a hozzávaló virágot vegyszermentes környezetben termesszék, mivel csak akkor alkalmas konyhai célokra. A virágot a felhasználás előtt meg kell mosni. Ne essen kísértésbe, hogy sok virágot használ, mert nagyon az erőteljes íze.

Hozzávalók:

  • 2 csésze víz
  • 2 evőkanál ecet
  • 3/4 csésze olívaolaj
  • 2 teáskanál vanília esszencia
  • 2 teáskanál zúzott levendula bimbó
  • 3,1/2 csésze sima liszt
  • 1 csésze cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • porcukor
  • levendulavíz
  • néhány csepp citromlé
  • lila élelmiszer színezőanyag (nem kötelező)

Elkészítése:

Próbáljon minél frissebben leszedett levendulát használni, így lesz a legüdébb az íze. Válogassa ki az élénk színű, zsenge virágokat, a hervadtakat kerülje. ( Ha nem jut friss levendulához, használhat szárítottat is.)

Áztassa a virágokat egy tál hideg vízbe, hogy megtisztuljanak az esetleges rovaroktól vagy földtől. Helyezze a virágokat két papírtörlő közé, és addig nyomogassa, amíg szárazak lesznek. A virágokat mozsárban törje össze, egészen addig, amíg a virágok illata felszabadul.

Melegítse elő a sütőt 180°C- ra. Tegye a vizet, az ecetet, az olajat a vanília kivonatot és a virágokat egy közepes méretű tálba. Alaposan keverje össze a lisztet a cukorral, sóval, szódabikarbónával. Öntse össze a lisztet a folyékony hozzávalókkal és kavarja, amíg jól elkeverednek a hozzávalók. Öntse a masszát egy tortaformába és simítsa el a tetejét. Tegye a sütőbe 40 percre.

A torta akkor lesz kész, ha a fogpiszkálóra, amit beleszúrunk, már nem ragad tészta. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk 5 percig hűlni, majd vegyük ki a formából és hagyjuk teljesen kihűlni a tortát. A cukormázat keverjük össze a levendulavízzel, a citrommal és az ételfestékkel, majd öntsük a tortára és hagyjuk megdermedni. A cukormázat díszíthetjük levendulavirágokkal, még mielőtt megdermed.



További levendulás receptjeink >>

A következő hírlevelünkben megtudja, milyen italokat lehet készíteni levendula felhasználásával.