20 ok, amiért érdemes levendulaolajat használni.

Sokaknak a levenduláról nagyanyáink ruhásszekrénye jut eszébe, hiszen a levendulát leggyakrabban molyirtásra használták. Gondolta volna, hogy a levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövény, hiszen az illatosításon kívül számos gyógyászai felhasználása is ismert? Következzen 20 ok, amiért érdemes használni a 100%-os tisztaságú levendula illóolajunkat:


Tudjon meg többet!

A csodálatos levendula méz

A több mint 39-féle levendula fajta közül a legnépszerűbb a francia (valódi) levendula (Lavandula angustofolia) és az Lavandula intermedia, amit a széles és a keskenylevelű levendula keresztezésből nemesítettek. E két levendulafajta a legjobb forrása a levendulaméznek. A méz karakterét nagyon meghatározza a levendula fajtája, ami az aromából kiérezhető. A levendulaméz prémium termék. Virágos, kellemes, kiegyensúlyozott, fahéj és vanília aromája, kellemes illata nyilvánvalóan a levendula komponensnek köszönhető, közepesen édes ízű.


Tudjon meg többet!

A levendula története

A levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint 2500 éve használják gyógynövényként, amit írásos források is rögzítenek. Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták. A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták, és valószínűleg ők adták a latin eredetű nevet (lavare – mosni, vagy livendula – fakó és kékes), amelyből a mai név ered. A növény nyugtató, frissítő tulajdonsága, erős illata, rovarűző hatása, és a szárított növény dohánykeverékekben történő használata szintén emelte értékét az ókoriak szemében.


Tudjon meg többet!

Itt az ideje a levendula ültetésének!

A levendula egy olyan romantikus virág, amelyet előbb, vagy utóbb mindenki ültetni akar a kertjébe. Kétségtelen tény, hogy a Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos növény kedveli a száraz, napos, sziklás helyeket, de megpróbálhatjuk máshol is ültetni, remélve, hogy alkalmazkodik az élőhelyéhez. Elvégre Anglia aligha tekinthető száraz vagy napos helynek, mégis az angol kertészetek híresek a levendulatermesztéséről. Gondoljunk a ’Hidcoteés a ’Mustead fajtájú levendulára, a két legellenállóbb és legkedveltebb fajtára.


Tudjon meg többet!

Kosár

 x 
A kosár üres

Belépés | regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Piknik a Levendulafarmon

.

Levendula Like

 

Hogyan használhatjuk a levendulát? 2.

Halmos Mónika - Levendula szívvel-lélekkel. Levendulás szakácskönyvElőző hírlevelünkben bemutattuk, hogy ízesítheti levendulával a süteményeket. Ígértünknek megfelelően adunk néhány tippet a levendula további felhasználására!

Levendulával ízesített tea, és frissítő ital. Továbbá bemutatjuk Halmos Mónika - arany diplomás gasztronómus, a honi ehető virágok szakértője - Levendula szívvel-lélekkel című könyvét, mely Magyarország első levendulás szakácskönyve.

Benne számtalan levendulás kulináris csemege receptje, és ínycsiklandó fotók.


Levendulával ízesített italok - Levendula teaLevendula tea

A levendula tea egy nyugtató és egyben frissítő ital, amit nagyon egyszerűen elkészíthet. Öntse le a levendulavirágot forró vízzel, és hagyja állni 5 percig.

A tea nyugtató hatású, enyhíti a gyengébb fejfájást is.

Levendulás – citromos szóda.Levendulás-citromos szóda

A gyógynövényes szódákat nagyon egyszerű elkészíteni. A legtöbb gyógynövényből lehet szirupot csinálni, amivel különféle szénsavas italokat (szódavíz, tonik, gyömbér..stb.) ízesíthetünk. Jöhet a hőség, ez az ital nagyszerű hűsítő és még kalóriákat sem tartalmaz! Ha nem szeretne mesterséges édesítőt használni, helyette tegyen bele mézet.

Hozzávalók:

  • 1 csésze (240 ml) víz
  • 1 csésze (240 ml) frissen facsart citromlé
  • 200 g édesítő (vagy cukor/méz)
  • 2 evőkanál levendulavirág
  • szódavíz
  • jég

Elkészítés:

Egy kisebb lábasban keverjen össze vizet, édesítőt és levendulát. Lassú tűzön párolja, majd vegye le a tűzről és 5-10 percig hagyja állni. Öntsön jégre negyed csésze szirupot negyed csésze citromlével egy fél literes pohárba. Töltse fel a poharat szódavízzel és azonnal fogyaszthatja.

A levendulás italokhoz fogyasszon levendulás süteményeket! Válogatott levendulás süteményreceptjeink >>


Halmos Mónika - Levendula szívvel-lélekkel. Levendulás szakácskönyvMár nálunk is kapható Magyarország első levendulás szakácskönyve:

Levendula szívvel-lélekkel.

Halmos Mónika, arany diplomás gasztronómus, számos szakácskönyv szerzője, a honi ehető virágok szakértője egy igazi kis kulináris csemegével jelentkezik, a levendula-rajongók kedvére: a könyv csupa-csupa levendulás receptet és ínycsiklandó fotókat tartalmaz a levestől a süteményekig, italt, húsételt, desszerteket.

Olyan finomságokat, mint például a fehér csokoládéleves levendulával, az illatos töltött őszibarack, a levendulás kávé és tej, a báránysült levendulafelhőben vagy a mediterrán mámor, ami egy pikáns citromkrémmel töltött, levendulavirággal ízesített aprósütemény. A szerző a levendulavirág konyhai felhasználásának minden részletére kitér: hogyan használjuk fel frissen, hogyan tartósíthatjuk a levendulaszegény időkre. Apró trükkökkel, tanácsokkal látja el az olvasót, amikkel a konyhai folyamatokat egyszerűbbé, az ételeket még finomabbá és ellenállhatatlanná tudjuk tenni.

A receptes könyvben nem csak desszerteket és süteményeket találunk, hanem leveseket, főételeket, italokat, sós ételeket, és ötleteket a levendulás befőzéshez is. Egy egész levendulás menüt is összeállíthatunk belőlük, a receptek segítségével a levendula virága az élménygasztronómia meghatározó részévé válhat! Minden receptet hangulatos profi fotó illusztrál, így már kézbe venni is öröm a művet, amelyet Domonkos atya, tihanyi bencés szerzetes ajánl az olvasók figyelmébe.

A könyv maga nemében egyedülálló, egy igazi kis kincsesláda, kivitele elegáns, reprezentatív. Gazdag tartalma mellett ünnepi alkalomra, ajándékozásra is kitűnő, nem mindennapi kiadvány. A szerző neve is biztosíték a könyv magas színvonalára és sikerére.

Rendelje meg web-áruházunkban! 25 e Ft nettó értékű vásárlás esetén a könyvet ajándékba adjuk!