20 ok, amiért érdemes levendulaolajat használni.

Sokaknak a levenduláról nagyanyáink ruhásszekrénye jut eszébe, hiszen a levendulát leggyakrabban molyirtásra használták. Gondolta volna, hogy a levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövény, hiszen az illatosításon kívül számos gyógyászai felhasználása is ismert? Következzen 20 ok, amiért érdemes használni a 100%-os tisztaságú levendula illóolajunkat:


Tudjon meg többet!

A csodálatos levendula méz

A több mint 39-féle levendula fajta közül a legnépszerűbb a francia (valódi) levendula (Lavandula angustofolia) és az Lavandula intermedia, amit a széles és a keskenylevelű levendula keresztezésből nemesítettek. E két levendulafajta a legjobb forrása a levendulaméznek. A méz karakterét nagyon meghatározza a levendula fajtája, ami az aromából kiérezhető. A levendulaméz prémium termék. Virágos, kellemes, kiegyensúlyozott, fahéj és vanília aromája, kellemes illata nyilvánvalóan a levendula komponensnek köszönhető, közepesen édes ízű.


Tudjon meg többet!

A levendula története

A levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint 2500 éve használják gyógynövényként, amit írásos források is rögzítenek. Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták. A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták, és valószínűleg ők adták a latin eredetű nevet (lavare – mosni, vagy livendula – fakó és kékes), amelyből a mai név ered. A növény nyugtató, frissítő tulajdonsága, erős illata, rovarűző hatása, és a szárított növény dohánykeverékekben történő használata szintén emelte értékét az ókoriak szemében.


Tudjon meg többet!

Itt az ideje a levendula ültetésének!

A levendula egy olyan romantikus virág, amelyet előbb, vagy utóbb mindenki ültetni akar a kertjébe. Kétségtelen tény, hogy a Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos növény kedveli a száraz, napos, sziklás helyeket, de megpróbálhatjuk máshol is ültetni, remélve, hogy alkalmazkodik az élőhelyéhez. Elvégre Anglia aligha tekinthető száraz vagy napos helynek, mégis az angol kertészetek híresek a levendulatermesztéséről. Gondoljunk a ’Hidcoteés a ’Mustead fajtájú levendulára, a két legellenállóbb és legkedveltebb fajtára.


Tudjon meg többet!

Kosár

 x 
A kosár üres

Belépés | regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Piknik a Levendulafarmon

.

Levendula Like

 

Hogyan használhatjuk a levendulát? 3.

Lassan itt a tavasz, itt az ideje a tavaszi nagytakarításnak és persze a nagy tavaszi megújulásnak, szépítkezésnek is. Következzen néhány jó tanács arról, hogyan használjuk a levendulát a háztartásunkban.

Fertőtlenítés levendula illóolajjal. Vegyen egy szórófejes flakont, vizet és levendula illóolajat. Töltse fel a flakont vízzel és adjon hozzá kb. 10 csepp levendulát. Rázza össze és hagyja pihenni egy kis ideig, hogy összeálljanak az alapanyagok. Spriccelje a folyadékot a fertőtlenítendő felületre.

A levendula egy természetes baktérium és vírusölő szer. A legjobb az egészben, hogy nem káros az egészségére és kellemes az illata.

Tippek

  • A levendula a bőrén lévő jó baktériumokat nem öli meg.
  • Jó hatással van a hangulatára is.
  • Tartsa a szórópalackot a fürdőszobában, hogy mindig kéznél legyen.
  • Fertőtlenítse vele a WC csészét, a csapokat, a fürdőkádat és a polcokat, kilincseket,kapcsolókat, vagy akármit, amit megérinthetnek.

Figyelmeztetések

Ne spriccelje az olajat direkt teljes nyomással a bőrére, mert megégetheti.


Légfrissítő levendula illóolajjal

Az, hogy saját maga készíti el a légfrissítőjét, a legjobb mód arra, hogy pontosan olyan illatot válasszon, amit szeret, emellett elkerülheti a boltokban kapható légfrissítőkben lévő vegyszereket, amik irritáló hatásúak lehetnek. Ennek a receptnek a kombinációja elbűvölő,ráadásul a hozzáadott teafa antibakteriális hatásúvá teszi a spray-t.

Hozzávalók

  • 2 csepp levendula illóolaj
  • 2 csepp borsmenta illóolaj
  • 2 csepp teafa illóolaj
  • 2 csésze víz

Elkészítés

Öntse a hozzávalókat egy szórófejes flakonba és jó erősen rázza össze.

Használat

Bármikor használhatja, de fontos, hogy használat előtt mindig alaposan rázza fel, hogy az olajakat újra szétoszlassa a vízben.
Frissítő hatású és a legtöbb ember számára nincs irritáló hatása.

Tippek

Permetezze a frissen mosott ruhákra, hogy azok hosszabb ideig maradjanak friss illatúak.

Figyelmeztetések

Zárja el gyermekek és háziállatok elől! Még ha nem mérgező anyagokról is beszélünk, akkor sem szabad elfogyasztani semmilyen körülmények között! Használja a levendulát aromaterápiában


Az egész történelemben ismert volt a levendula illóolaj mentális, érzelmi és pszichés betegségeket gyógyító hatása. Következzen néhány javaslat, ami a különböző felhasználási módjait mutatja be.

Használja a levendulát a fejfájás elűzésére!

A legtöbb fejfájás a fej, a nyak és a váll izmainak feszülésének a következménye.Ahhoz, hogy enyhítse a fájdalmat, illetve az ezt okozó feszülést, használjon levendulát.Az aroma nyugtató és fájdalomcsillapító hatása jól ismert gyógyszer.

Készítsen hideg vagy melegvizes borogatást és csepegtessen rá 3-5 csepp levendula illóolajat és tegye a homlokára 10-20 percig. Közben masszírozzon egy-egy csepp illóolajat a halántékára. Ha masszírozásra kerül sor csepegtessen levendula olajat illatmentes növényi olajba és dörzsölje a homlokába, nyakába, vállába és a hátába.

Használja szorongása csillapítására és a depresszió feloldására!

A levendula olyan tulajdonságokkal bír, mint a nyugtatás,élénkítés, az aromaterápiában úgy hasznosul,hogy csökkenti az idegességet, miközben segít a tiszta gondolkodásban.Néhányan úgy gondolják, hogy a levendula akkor a leghatásosabb, ha szobahőmérsékleten lélegezzük be, de párologtatóba csepegtetve is tökéletes. Kenje az illóolajat a csuklójára, a nyakára terápiás parfümként. Dörzsölje a fejbőr vonalára és a halántékokra, hogy egész nap magán hordozza az illatot.

Győzze le az álmatlanságot levendulával!

A levendula nyugtató tulajdonságai segítenek megálljt parancsolni a visszatérő álmatlanságnak.
Illatosítsa a hálószobáját párologtatóba csepegtetett illóolajjal, vagy tegyen levendulás zsákot a párnahuzatába, ahonnan az aroma egyenletesen fog áramlani az éjszaka folyamán.
Másik jó megoldás, ha csepegtet néhány cseppet a lepedőre vagy az ágyneműre.

Illatosítsa a haját levendulával!

Dörzsöljön össze néhány csepp levendula illóolajat a tenyerében, majd dolgozza bele a hajába így az aromaterápia egész nap végigkíséri.