20 ok, amiért érdemes levendulaolajat használni.

Sokaknak a levenduláról nagyanyáink ruhásszekrénye jut eszébe, hiszen a levendulát leggyakrabban molyirtásra használták. Gondolta volna, hogy a levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövény, hiszen az illatosításon kívül számos gyógyászai felhasználása is ismert? Következzen 20 ok, amiért érdemes használni a 100%-os tisztaságú levendula illóolajunkat:


Tudjon meg többet!

A csodálatos levendula méz

A több mint 39-féle levendula fajta közül a legnépszerűbb a francia (valódi) levendula (Lavandula angustofolia) és az Lavandula intermedia, amit a széles és a keskenylevelű levendula keresztezésből nemesítettek. E két levendulafajta a legjobb forrása a levendulaméznek. A méz karakterét nagyon meghatározza a levendula fajtája, ami az aromából kiérezhető. A levendulaméz prémium termék. Virágos, kellemes, kiegyensúlyozott, fahéj és vanília aromája, kellemes illata nyilvánvalóan a levendula komponensnek köszönhető, közepesen édes ízű.


Tudjon meg többet!

A levendula története

A levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint 2500 éve használják gyógynövényként, amit írásos források is rögzítenek. Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták. A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták, és valószínűleg ők adták a latin eredetű nevet (lavare – mosni, vagy livendula – fakó és kékes), amelyből a mai név ered. A növény nyugtató, frissítő tulajdonsága, erős illata, rovarűző hatása, és a szárított növény dohánykeverékekben történő használata szintén emelte értékét az ókoriak szemében.


Tudjon meg többet!

Itt az ideje a levendula ültetésének!

A levendula egy olyan romantikus virág, amelyet előbb, vagy utóbb mindenki ültetni akar a kertjébe. Kétségtelen tény, hogy a Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos növény kedveli a száraz, napos, sziklás helyeket, de megpróbálhatjuk máshol is ültetni, remélve, hogy alkalmazkodik az élőhelyéhez. Elvégre Anglia aligha tekinthető száraz vagy napos helynek, mégis az angol kertészetek híresek a levendulatermesztéséről. Gondoljunk a ’Hidcoteés a ’Mustead fajtájú levendulára, a két legellenállóbb és legkedveltebb fajtára.


Tudjon meg többet!

Kosár

 x 
A kosár üres

Belépés | regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Piknik a Levendulafarmon

.

Levendula Like

 

A csodálatos levendula méz

A több mint 39-féle levendula fajta közül a legnépszerűbb a francia (valódi) levendula (Lavandula angustofolia) és az Lavandula intermedia, amit a széles és a keskenylevelű levendula keresztezésből nemesítettek. E két levendulafajta a legjobb forrása a levendulaméznek.

A méz karakterét nagyon meghatározza a levendula fajtája, ami az aromából kiérezhető. A levendulaméz prémium termék. Virágos, kellemes, kiegyensúlyozott, fahéj és vanília aromája, kellemes illata nyilvánvalóan a levendula komponensnek köszönhető, közepesen édes ízű.

Világos, extra világos borostyán színű. Ha egy kicsit sötétebb az a mézharmatnak köszönhető, amitől kicsit sósnak érezzük. Nem szokványos méz. Gyengén savas, keserűség nélkül, íze sokáig megmarad a szánkban. Mérsékelten kristályosodik, nagyon finom.

A levendulaméz nagyon ízletes feta sajtra kenve, kék sajttal és olyan fél-lágy sajtokkal mint a tripla tejszínes brie stílusú francia sajtok ( pl. Pierre Robert vagy a Brillat-Savarin.)

A desszernek is kiváló, levendulamézzel készített fagylaltot ajánljuk a nagy hőségben:

Hozzávalók

• 2 csésze 3,5%-os tej
• ¼ csésze szárított levendulavirág
• 1/3 csésze levendulaméz
• 5 nagy tojássárgája
• ¼ csésze cukor
• 1 csésze tejszín

1. LÉPÉS

Keverd össze egy közepes lábasban a tejet, a levendulavirágot és a mézet. Enyhén forrald össze, takard le és hagyd pihenni legalább 5 percig. Figyelj arra, hogy a keverék egyenletes legyen a levendula ne ülepedjen le a lábas aljára.

2. LÉPÉS

Elektromos habverővel 3-5 percig keverd össze a tojásokat a tejszínnel, amíg nagyon sűrű és halványsárga kemény hab nem keletkezik. Közben tedd vissza a tejes keveréket lassú tűzre.

3. LÉPÉS

Öntsd a tejbe a tojásos keverék felét, keverd el egyenletesen. Folyamatos keverés közben öntsd a keverék másik felét a lábasba és főzd, amíg be nem sűrűsödik.

4. LÉPÉS

Hűtsd ki a keveréket egyenletes keverés mellett vízfürdőben. A gyártó utasításai szerint készíts a keverékből fagylatot, fagylaltgéphasználatával.

A levendulaméz nem csak desszertként, hanem gyógyhatása miatt is fogyasztható. Nyílt sebek gyógyítására kiválóan alkalmas, valamint álmatlanság, vesepanaszok és bélférgesség ellen és hajhullás ellen is hatékony. Fertőtlenítő, gyulladás gátló hatású, jó a rovarcsípésekre és az égési sérülésekre is. Fejfájás-elleni szerként is ismert, valamint hangulat-javító, koncentráció-növelő és szorongás-csökkentő hatása is ismert.

2013. évtől először kapható a Levendula-Farm Kft.-től levendulaméz, egy környékbeli méhész jóvoltából, aki az ültetvényünkön helyezte el június és július hónapban kaptárait.
A levendulaméz 125 ml-es kiszerelésű üvegekben áruljuk, 600 Ft-os bruttó áron. Megrendelhető a webáruházunkon keresztül vagy e-mailen az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.