20 ok, amiért érdemes levendulaolajat használni.

Sokaknak a levenduláról nagyanyáink ruhásszekrénye jut eszébe, hiszen a levendulát leggyakrabban molyirtásra használták. Gondolta volna, hogy a levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövény, hiszen az illatosításon kívül számos gyógyászai felhasználása is ismert? Következzen 20 ok, amiért érdemes használni a 100%-os tisztaságú levendula illóolajunkat:


Tudjon meg többet!

A csodálatos levendula méz

A több mint 39-féle levendula fajta közül a legnépszerűbb a francia (valódi) levendula (Lavandula angustofolia) és az Lavandula intermedia, amit a széles és a keskenylevelű levendula keresztezésből nemesítettek. E két levendulafajta a legjobb forrása a levendulaméznek. A méz karakterét nagyon meghatározza a levendula fajtája, ami az aromából kiérezhető. A levendulaméz prémium termék. Virágos, kellemes, kiegyensúlyozott, fahéj és vanília aromája, kellemes illata nyilvánvalóan a levendula komponensnek köszönhető, közepesen édes ízű.


Tudjon meg többet!

A levendula története

A levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint 2500 éve használják gyógynövényként, amit írásos források is rögzítenek. Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták. A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták, és valószínűleg ők adták a latin eredetű nevet (lavare – mosni, vagy livendula – fakó és kékes), amelyből a mai név ered. A növény nyugtató, frissítő tulajdonsága, erős illata, rovarűző hatása, és a szárított növény dohánykeverékekben történő használata szintén emelte értékét az ókoriak szemében.


Tudjon meg többet!

Itt az ideje a levendula ültetésének!

A levendula egy olyan romantikus virág, amelyet előbb, vagy utóbb mindenki ültetni akar a kertjébe. Kétségtelen tény, hogy a Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos növény kedveli a száraz, napos, sziklás helyeket, de megpróbálhatjuk máshol is ültetni, remélve, hogy alkalmazkodik az élőhelyéhez. Elvégre Anglia aligha tekinthető száraz vagy napos helynek, mégis az angol kertészetek híresek a levendulatermesztéséről. Gondoljunk a ’Hidcoteés a ’Mustead fajtájú levendulára, a két legellenállóbb és legkedveltebb fajtára.


Tudjon meg többet!

Kosár

 x 
A kosár üres

Belépés | regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Piknik a Levendulafarmon

.

Levendula Like

 

Itt az ideje a levendula ültetésének!

Levendula ültetéseA levendula egy olyan romantikus virág, amelyet előbb, vagy utóbb mindenki ültetni akar a kertjébe. Kétségtelen tény, hogy a Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos növény kedveli a száraz, napos, sziklás helyeket, de megpróbálhatjuk máshol is ültetni, remélve, hogy alkalmazkodik az élőhelyéhez.

Elvégre Anglia aligha tekinthető száraz vagy napos helynek, mégis az angol kertészetek híresek a levendulatermesztéséről. Gondoljunk a ’Hidcoteés a ’Mustead fajtájú levendulára, a két legellenállóbb és legkedveltebb fajtára.

Megérkezett az ősz, így most ez a legjobb alkalom, hogy beszéljünk a levendulaültetéséről!


Ültetési szabályok:

Mint a legtöbb növénynél a siker titka, hogy milyen termesztési körülményeket tudunk biztosítani, és milyen fajtát választunk. A levendula jól tűri a sokféle ültetési feltételt, de a legjobban a jó vízelvezetésű talajban növekszik, ahol lehetőleg egész nap éri a napsütés. Mint sok más illóolaj tartalmú növényesetén a magas illóolaj tartalmat a napsütés órák befolyásolják. A lúgos, és különösen a meszes talaj fokozza a levendulaillatot.

Legreálisabban arra kell számítani, hogy ha az időjárás megfelelő is, a növények egy része tönkremegy a hideg, fagyos tél, és a nedves, párás nyári időjárás következtében. A levendula egy ellenálló növény és rendkívül jól bírja a szárazságot. Ugyanakkor ültetéskor nem kell sajnálni a szerves – lehetőleg marhatrágyát, és az első növekedési szakaszban az öntözést.


Speciális szempontok:

A hidegnél veszélyesebb a nyirkosság, ami elpusztítja a növényt. Nyirkosság keletkezhet a téli hónapok alatt gyökéren keresztül, vagy ha magas a páratartalom nyáron. Ha a páratartalom problémát okoz, meg kell győződni, van-e elég hely a növények között, ahhoz hogy szabadon áramoljon a levegő és a növényt egyenletesen éri-e a napsütés.

Azokon a területeken, ahol télen a talaj rendszeresen lefagy védeni kell a növényt a talaj letakarásával. Védeni kell a növényeket a zord, téli széltől is. Kövek, vagy téglafal további védelmet adhatnak.


levendula metszéseMetszés

Bár a levendula növényt rendszeresen metsszük a virágok betakarítása során, egy kis metszés – különösen tavasszal – ösztönzi a növény növekedését. A magasabb növényeket kb. a magasságuk 1/3-ig vissza kell vágni. Az alacsonyabb növekedésűeket is célszerű egy-két centivel visszavágni azért, hogy az új hajtások növekedését ösztönözzük. Ha a tél károkat okozott a növényben nem szabad visszametszeni addig, amíg az első hajtások meg nem jelennek.


levendula ültetéseKonténerek:

Nevelhet növényt cserépben, napos teraszon, de télen mindig be kell vinni. A nagy és terjedelmes gyökérzet miatt előnyben kell részesíteni a szűk helyet. Az cserép, amibe ültetjük, csak pár centivel legyen nagyobb, mint a növény földlabdás gyökérzete. A nagy cserép ösztönzi nyirkosodást. Használjon laza, kiváló földkeveréket és ne feledje, hogy a konténeres levendula több vizet igényel mint a kertben termesztett növény. Ennek mértékét az időjárás és a cserép mérete is befolyásolja. A konténeres neveléshez a legalkalmasabb a Lavandula angustifolia ’NanaAlba és a spanyol levendula


A levendula haszna:

A levendula kiváló társítása rózsához és a káposztához, mivel illata elűzi a levéltetveket. Egyike azoknak az aromás, szürke gyógynövényeknek, amit elkerül a szarvas, és jól mutat, mint dekoráció a sásliliom ágyások mellett. A fő ok, amiért a levendulát nagyra becsülik az, hogy szárazon is megőrzi az illatát. A szárításra szánt virágokat a legjobb akkor leszedni, amikor a rügyek nyílni kezdenek és a színük liláskék. A csokrokat függesztve, fejjel lefelé kell szárítani meleg, szellős helyen.

Amellett, hogy a virágok illatosak és szépek, nagyon hasznos tulajdonságuk, hogy ehetők is. Használható saláták, levesek, húsok ízesítéséhez, teaként, süteményekbe. Sajnos, ha minden ültetési és gondozási tanácsot követünk is a levendulának, mint a legtöbb növénynek tíz év utána terméshozama csökken, gondoskodnunk kell a kipusztult növények pótlásáról, újak ültetéséről.


Ajánlott levendulafajták:

.. .. .. .. ..
Lavandula angustifolia Lavandula intermedia Lavandula stoechas Lavandula dentata Lavandulala latifolia


Lavandula angustifolia: a faj a magyar nyelvű irodalomban francia levendula/illatos/szagos levendula/ keskenylevelű levendula/ orvosi levendula/valódi levendula néven ismert.( Bernáth 1993) Angol nyelvű irodalomban és ezek magyarra fordított változatában angol levendulaként szerepel. Köves, száraz, nagy mésztartalmú, kopár talajokat kedveli, a tengerszint felett 1700 méterig megtalálható, a fagyokat jól tűri. Szára zömök, a tőlevéltől dúsan elágazó. Levelei szálasak, lándzsásak

Lavandula intermedia vagy lavandin: egy hibrid fajta, ami a Lavandula angustifolia (keskenylevelű) és a Lavandulala tifolia (széles levelű) keresztezésével létrehozott levendula, hosszabb szár, nagy virágok jellemzik. Fagytűrő képessége rosszabb, mint a valódi levenduláé. Július végén virágzik, magról nem szaporítható.

Lavandula stoechas: a legrégebben, az ókortól ismert levendula faj. A bokor szürkésen szőrözött. Tőlevelei egyenesek, hosszúkás ovális csúccsal, rózsaszínes színűek. A virág színe a kéktől a liláspirosig változik, de létezik fehér virágzatú is. A virágok tetején lévő tollas murvalevélről ismerhető fel.

Lavandula dentata: Keskeny levelei szürkészöldek, tompán fogazottak, csipkézettek, szára finoman bolyhos. Halvány bíbor virágai álfűzért alkotnak, hosszú kocsányon a lomb fölé emelkednek. A cserje nem télálló, a keményebb teleket csak a tengerpartok mentén éli túl.

Lavandulala latifolia – széles levelű levendula: ezt a növényt használták a hibrid levendula nemesítéséhez, így a látványosan hosszabb szárú és több olajat adó fajta lett. A lavandula latifolia aromásabb, több kámfort tartalmazó levendula, az mediterrán országokban őshonos, a fagytűrő képessége alacsony.


Hogyan neveljünk levendulát a lakásban?

  • Ha nagyon kedveli a levendulát és szeretné a lakásban tartani, akkor a következőkben megtudhatja, mi a teendője az ültetéssel és a gondozással. Ha beltérben szeretné tartani a levendulát egy kis erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy olyan körülményeket alakítson ki, amit a növény szeret. Először ki kell választani azt a fajtát, amely a legjobban elviseli a benti körülményeket.
  • A lakásban tartott növények általában szenvednek a száraz levegő, az elégtelen napfény és a friss levegő hiánya miatt. A levendula jól tűri a szárazságot, de lehetőleg olyan helyre kell helyezni, ahol a legtöbb a napfény. Vásárolhat olyan speciális izzót, ami a mesterséges napfényt biztosítja a növénynek.
  • A francia levendula a legjobb választás a lakáson belüli tartáshoz, szép, fogazott levelei miatt. Győződjön meg róla, hogy a cserép, amit használ jó vízelvezetésű, megfelelő-e a virágföld. Figyelje meg, melyek azok az okok amiért a növény elpusztul, így el tudja azokat kerülni
  • Kezdje azzal, hogy a növényt napos ablakpárkányon tartja és rendszeresen öntözi, nem hagyja, hogy a cserépben levő föld kiszáradjon. Ne feledje a cserepet forgatni minden nap azért, hogy a napsütés egyenletesen érje. Biztos, hogy nem szeretne aszimmetrikus növényt!
  • Ha azt szeretné, hogy a szobában tartott levendula virágozzon, akkor olyan körülményeket kell biztosítani, mint a szabadban ültetett növényeknek, amelyeket egész nap ér a napsütés. Ne tegye hirtelen szabadba a szobában nevelt növényt, mivel kiég, mielőtt megszokná a külső klímát. Kell néhány nap átmenet, vagy a növény megfeketedik és elhal.
  • Ha a lakás rendkívül száraz tegye a növényt vízzel feltöltött kavicsos tálcába. Ezzel növelheti a levegő páratartalmát. A kavicsokkal az a cél, hogy vizesen tartsa a cserepet és megakadályozza, hogy a vizes földtől a növény gyökere rothadni kezdjen. Győződjön meg arról, hogy a növény nem áll a vízben.

Ezzel a kis munkával sokáig élvezni fogja a virágzó levendula látványát a szobában.