20 ok, amiért érdemes levendulaolajat használni.

Sokaknak a levenduláról nagyanyáink ruhásszekrénye jut eszébe, hiszen a levendulát leggyakrabban molyirtásra használták. Gondolta volna, hogy a levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövény, hiszen az illatosításon kívül számos gyógyászai felhasználása is ismert? Következzen 20 ok, amiért érdemes használni a 100%-os tisztaságú levendula illóolajunkat:


Tudjon meg többet!

A csodálatos levendula méz

A több mint 39-féle levendula fajta közül a legnépszerűbb a francia (valódi) levendula (Lavandula angustofolia) és az Lavandula intermedia, amit a széles és a keskenylevelű levendula keresztezésből nemesítettek. E két levendulafajta a legjobb forrása a levendulaméznek. A méz karakterét nagyon meghatározza a levendula fajtája, ami az aromából kiérezhető. A levendulaméz prémium termék. Virágos, kellemes, kiegyensúlyozott, fahéj és vanília aromája, kellemes illata nyilvánvalóan a levendula komponensnek köszönhető, közepesen édes ízű.


Tudjon meg többet!

A levendula története

A levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint 2500 éve használják gyógynövényként, amit írásos források is rögzítenek. Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták. A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták, és valószínűleg ők adták a latin eredetű nevet (lavare – mosni, vagy livendula – fakó és kékes), amelyből a mai név ered. A növény nyugtató, frissítő tulajdonsága, erős illata, rovarűző hatása, és a szárított növény dohánykeverékekben történő használata szintén emelte értékét az ókoriak szemében.


Tudjon meg többet!

Itt az ideje a levendula ültetésének!

A levendula egy olyan romantikus virág, amelyet előbb, vagy utóbb mindenki ültetni akar a kertjébe. Kétségtelen tény, hogy a Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos növény kedveli a száraz, napos, sziklás helyeket, de megpróbálhatjuk máshol is ültetni, remélve, hogy alkalmazkodik az élőhelyéhez. Elvégre Anglia aligha tekinthető száraz vagy napos helynek, mégis az angol kertészetek híresek a levendulatermesztéséről. Gondoljunk a ’Hidcoteés a ’Mustead fajtájú levendulára, a két legellenállóbb és legkedveltebb fajtára.


Tudjon meg többet!

Kosár

 x 
A kosár üres

Belépés | regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Piknik a Levendulafarmon

.

Levendula Like

 

Levendulaszüret 2014

Az idén már harmadik alkalommal rendezzük meg a nyilvános levendulaszüretünket. A korábbi évek tapasztalataira építve, vendégeinek javaslatait is figyelembe véve igyekszik a szakmai tartalomra is nagy hangsúly helyezni.

Ezért hívtuk meg előadónak Dr Babulka Pétert, aki gyógynövényszakértő és fitoterapeuta. Több gyógynövény és népi orvoslás tárgyú könyvet írt, szerkesztett, illetve fotózott. Tudományos és ismeretterjesztő cikkeinek száma meghaladja a 400-at.

Péter vállalta, hogy előadást tart gyógynövényismeret, gyógynövények felhasználása témakörben, kiemelve a levendula felhasználását, gyógyhatásait.

A levendula ma már elterjedt a gasztronómiában is, egyre több étel ízesítésére használjuk. Szeretnénk, ha vendégeink is megismerkednének e sokoldalú felhasználási lehetőséggel. A témakör nagy ismerője Halmos Mónika arany diplomás gasztronómus, számos szakácskönyv szerzője, a honi ehető virágok szakértője, többek közt a „Levendula szívvel lélekkel” szakácskönyv szerzője. A szüret alkalmából bemutatót tart levendulás ételek készítéséből.

György Renáta fotós rendszeresen visszatérő vendégünk. Általában még a szüret előtti napokban érkezik, a hajnali és esti órák kedvező fényviszonyait kihasználva fantasztikus képeket készített az elmúlt évek során a Farmunkon. Az Ő képeiből nyílik egy kiállítás, amely a rendezvény ideje alatt, és az azt követő 2 hétben megtekinthető.

Természetesen lesz levendulás étel és italkóstoló, levendula koszorú, buzogány és csokor készítés, arcfestés a levendula színeivel, és az idén is bemutatunk néhány helyi kistermelőt, akiknek a termékei a rendezvény ideje alatt kedvezményesen megvásárolhatók.

A részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezés itt, 2014. június 15-ig.

Részletes program:

10.00 Megnyitó

10.00-12.00 Előadások gyógynövénytermesztés, gyógynövények felhasználása témakörben

12.00-14.00. Levendulából készült ételek és italok készítése- bemutató, ételdekorálás levendulával

14.00. Fotók a Farmról: kiállítás megnyitó

18.00. Zene – belépés a levendula színeiben

20.00. Levendula totó sorsolás

A programok ideje alatt:

  • kézműves foglalkozások, levendulából készült koszorú, buzogány, csokrok
  • a kistermelői vásár: bemutatkoznak a környékbeli termelők (bor, méz, cserépedény stb.
  • arcfestés a levendula színeivel
  • levendulás ételek és italok kóstolója
  • levendulából készült ételek a helyi étteremben


Gépkocsival érkezőknek ingyenes parkolás a Horgásztó melletti szabad területen. Minden résztvevő ajándékot kap. A belépő tartalmaz 1 csokor saját szedésű levendulát, levendulás süti és szörp kóstolást.

Részvételi díj: Felnőtt 1200, gyerek 600 Ft. Családi jegy 4 fő fölött 2500 Ft.

A részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezés itt, 2014. június 15-ig.