20 ok, amiért érdemes levendulaolajat használni.

Sokaknak a levenduláról nagyanyáink ruhásszekrénye jut eszébe, hiszen a levendulát leggyakrabban molyirtásra használták. Gondolta volna, hogy a levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövény, hiszen az illatosításon kívül számos gyógyászai felhasználása is ismert? Következzen 20 ok, amiért érdemes használni a 100%-os tisztaságú levendula illóolajunkat:


Tudjon meg többet!

A csodálatos levendula méz

A több mint 39-féle levendula fajta közül a legnépszerűbb a francia (valódi) levendula (Lavandula angustofolia) és az Lavandula intermedia, amit a széles és a keskenylevelű levendula keresztezésből nemesítettek. E két levendulafajta a legjobb forrása a levendulaméznek. A méz karakterét nagyon meghatározza a levendula fajtája, ami az aromából kiérezhető. A levendulaméz prémium termék. Virágos, kellemes, kiegyensúlyozott, fahéj és vanília aromája, kellemes illata nyilvánvalóan a levendula komponensnek köszönhető, közepesen édes ízű.


Tudjon meg többet!

A levendula története

A levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint 2500 éve használják gyógynövényként, amit írásos források is rögzítenek. Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták. A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták, és valószínűleg ők adták a latin eredetű nevet (lavare – mosni, vagy livendula – fakó és kékes), amelyből a mai név ered. A növény nyugtató, frissítő tulajdonsága, erős illata, rovarűző hatása, és a szárított növény dohánykeverékekben történő használata szintén emelte értékét az ókoriak szemében.


Tudjon meg többet!

Itt az ideje a levendula ültetésének!

A levendula egy olyan romantikus virág, amelyet előbb, vagy utóbb mindenki ültetni akar a kertjébe. Kétségtelen tény, hogy a Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos növény kedveli a száraz, napos, sziklás helyeket, de megpróbálhatjuk máshol is ültetni, remélve, hogy alkalmazkodik az élőhelyéhez. Elvégre Anglia aligha tekinthető száraz vagy napos helynek, mégis az angol kertészetek híresek a levendulatermesztéséről. Gondoljunk a ’Hidcoteés a ’Mustead fajtájú levendulára, a két legellenállóbb és legkedveltebb fajtára.


Tudjon meg többet!

Kosár

 x 
A kosár üres

Belépés | regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Piknik a Levendulafarmon

.

Levendula Like

 

Levendulaszüret 2015

Meghosszabbított regisztráció!
A nagy érdeklődésre tekintett meghosszabbítottuk a jelentkezés határidejét június 20-ig!

Az idén már negyedik  alkalommal rendezzük meg a nyilvános levendulaszüretünket. Programunkat a levendula gyógyhatásnak a megismerése témakörében szervezzük.

Gondolta volna, hogy a levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövény? Az illatosításon kívül számos gyógyászati felhasználása ismert.

Csillapítja a torokfájást, a gége- és mandulagyulladást. Eloszlatja a melléküregi gyulladások során felgyúlt váladékokat, dugulásokat.

A hígítatlan illóolajat kenhetjük égésekre és rovarcsípésekre. Enyhíti az izomfájdalmat és az izomgörcsöket. Segíti a horzsolások, zúzódások, kisebb sebek gyógyulását. Kiválóan alkalmas a migrén és az ideges fejfájások leküzdésére, jelentősen csökkenti a fáradságot és élénkíti az immunrendszert. A levendulaolaj megnyugtatja a gyulladásos bőrt. Feszültség és görcsök kezelésére masszázsolaj formájában alkalmas, oldja a lehangoltságot, a depressziót, helyreállítja e lelki egyensúlyt.

Részletes program:

 • 10.00. Megnyitó
  A 2015. évi Levendulaszüretet megnyitja: Botta László Hőgyész polgármestere
 • 10:30 Szabó Dóra előadása
  Dóra PhD hallgató a Budapesti Corvinus Egyetem Gyógy- és Aromanövények tanszékén. Jelenlegi kutatási témája a kakukkfű polifenoljainak képződését befolyásoló tényezők vizsgálata, diplomadolgozatának témája a Magyarországon őshonos lágyszárúak kertészeti alkalmazásának lehetőségei, szakdolgozatában pedig Verbena officinalis (vasfű) taxonokkal foglalkozott. A levendula, mint fűszer- és gyógynövény régóta ismert és szeretett növénye maga is több módon alkalmazza (aromaterápia, légtér-,és tároló illatosítás, sütemények, krémek stb.) Az előadásban bemutatja a két jelentősebb levendula faj (francia és angol levendula) fontosabb tulajdonságait, ismertetőbélyegeit, alapvető felhasználási formáit, röviden érintve az ipari, nagyüzemi vonalat is. A megoszt néhány praktikát, egyszerű receptet, mint például relaxáló fürdő, masszázsolaj elkészítése, levendulás sütemény, fagylalt készítés. Ezen kívül bemutat néhány dísznövényként ültetett fajtát is, hogy az érdeklődők rátekintést nyerhessenek a növény minden tekintetben értelmezhető sokszínűségébe.
 • 13:00 Levendula totó sorsolás
  Nyeremények: levendulás ajándékcsomagok

A programok ideje alatt:

 • kozmetikai bemutató az levendula illóolaj felhasználásával
 • gyógymasszázs levendula illóolajjal
 • kézműves foglalkozások, levendulából készült koszorú, buzogány, csokrok
 • a kistermelői vásár: bemutatkoznak a környékbeli termelők
 • arcfestés a levendula színeivel
 • levendulás ételek és italok kóstolója
 • levendulából készült ételek a Vincellér étteremben


A részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezés itt, 2015. június 20-ig. Gépkocsival érkezőknek ingyenes parkolás a Horgásztó melletti szabad területen.

A belépő tartalmaz:

 • 1 csokor saját szedésű levendulát,
 • levendulás süti és szörp kóstolót.

Részvételi díj:

 • Felnőtteknek: 1200 Ft
 • Gyerekeknek: 600 Ft
 • Családi jegy: 2500 Ft (4 fő felett)

 
A tavalyi belépőül szolgáló karszalag bemutatása esetén 50%-os kedvezmény!