20 ok, amiért érdemes levendulaolajat használni.

Sokaknak a levenduláról nagyanyáink ruhásszekrénye jut eszébe, hiszen a levendulát leggyakrabban molyirtásra használták. Gondolta volna, hogy a levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövény, hiszen az illatosításon kívül számos gyógyászai felhasználása is ismert? Következzen 20 ok, amiért érdemes használni a 100%-os tisztaságú levendula illóolajunkat:


Tudjon meg többet!

A csodálatos levendula méz

A több mint 39-féle levendula fajta közül a legnépszerűbb a francia (valódi) levendula (Lavandula angustofolia) és az Lavandula intermedia, amit a széles és a keskenylevelű levendula keresztezésből nemesítettek. E két levendulafajta a legjobb forrása a levendulaméznek. A méz karakterét nagyon meghatározza a levendula fajtája, ami az aromából kiérezhető. A levendulaméz prémium termék. Virágos, kellemes, kiegyensúlyozott, fahéj és vanília aromája, kellemes illata nyilvánvalóan a levendula komponensnek köszönhető, közepesen édes ízű.


Tudjon meg többet!

A levendula története

A levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint 2500 éve használják gyógynövényként, amit írásos források is rögzítenek. Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták. A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták, és valószínűleg ők adták a latin eredetű nevet (lavare – mosni, vagy livendula – fakó és kékes), amelyből a mai név ered. A növény nyugtató, frissítő tulajdonsága, erős illata, rovarűző hatása, és a szárított növény dohánykeverékekben történő használata szintén emelte értékét az ókoriak szemében.


Tudjon meg többet!

Itt az ideje a levendula ültetésének!

A levendula egy olyan romantikus virág, amelyet előbb, vagy utóbb mindenki ültetni akar a kertjébe. Kétségtelen tény, hogy a Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos növény kedveli a száraz, napos, sziklás helyeket, de megpróbálhatjuk máshol is ültetni, remélve, hogy alkalmazkodik az élőhelyéhez. Elvégre Anglia aligha tekinthető száraz vagy napos helynek, mégis az angol kertészetek híresek a levendulatermesztéséről. Gondoljunk a ’Hidcoteés a ’Mustead fajtájú levendulára, a két legellenállóbb és legkedveltebb fajtára.


Tudjon meg többet!

Kosár

 x 
A kosár üres

Belépés | regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Piknik a Levendulafarmon

.

Levendula Like

 

ÖTÖDIK levendulaszüret Hőgyészen

Vállalkozásba kezdeni olyan, mint egy növényt ültetni. Idő kell hozzá, hogy fejlődjön, ápolni kell, meg kell adni mindent, amire szüksége van.

Nem szabad túl sokat és túl gyorsan akarni. A növények csak lassan tudnak növekedni. Együtt kell nőnünk a növényekkel szezonról, szezonra. Meg kell tanulnunk a folyamatokat. Más elültetni a palántát és megint más a szüret. Ez sok idő és türelem.

Ez a Farm a mi álmunk, növekszik és egy idő múlva olyan lesz, amilyennek mi álmodtuk.”

 


Társaságunk a Levendula- Farm Kft. magyar magánszemélyek tulajdonában lévő mikrovállalkozás. A Kft-t 2009-ben alapítottuk azzal a céllal, hogy Hőgyészen a helyi erőforrások bevonásával megteremtsük a levendula termesztés és feldolgozás hagyományát.

A francia levendula termesztése a község határában lévő földterületen folyik. A termesztéshez és feldolgozáshoz a helyi munkaerőt vesszük igénybe. Termékeink a levendula illóolaj, a levendulavíz, illatosítók (zsákok, gyertyák) és levendulából készült lakásdíszek (koszorúk, csokrok). Célunk, hogy termékeink a hungaricumok sorát gyarapítsák.

Fő termékünk a levendula illóolaj, amely gyógyszerkönyvi minősítéssel rendelkezik, 100 %-os tisztaságú. 10 ml-es kiszerelésben, tetszetős csomagolásban gyártjuk. A levendula illóolaj számos gyógyhatással rendelkezik, görcsoldó, emésztésjavító, nyugtató hatású, külsőleg reuma, ideggyulladás kezelésére használható. Forrázata csökkenti a feszült, ideges állapotot, számos gyógyszer és kozmetikai termék alapanyaga. 

Arra törekszünk, hogy minél többen megismerjék ezeket a jótékony hatásokat, és használják a mindennapokban. Ezért is rendezzük meg az idén már ötödik alkalommal a nyilvános levendulaszüretet.

A szüreten az érdeklődők előadást hallgathatnak a levendula felhasználási lehetőségeiről. A gyerekek a játszóházban szabadtéri játékokkal ismerkedhetnek, a kézműves sarokban megtanulhatják a levendula buzogány készítés tudományát, koszorút köthettek, csokrot készíthetnek. Természetesen Józsi is itt lesz, hogy egy rövid, frissítő masszázzsal kedveskedjen vendégeinknek.

Levendulás házban bemutatót a tartunk levendulaméz pergetésből vásárlási lehetőséggel egybekötve. Szintén a Levendulás ház lesz a helyszíne a hangműhelyeknek, amely keretében délelőtt a gyerekeknek játékos hangműhelyt délután a felnőtt érdeklődőknek élmény-hangműhelyt rendezünk. Az elmúlt év nagy sikerére tekintettel a rendezvény ideje alatt 10 és 16 óra között világzene szól. 

A saját szervezésű rendezvényen lehetőséget biztosítunk több helyi termelőnek, hogy bemutathassák termékeiket, lesz levendulás fagyi is, a helyi étteremben pedig levendulás ételeket kínálnak.

Az elmúlt években több ezer érdeklődő vett részt rendezvényünkön. Bízunk abban, hogy a hagyományteremtő céllal megrendezett eseménnyel hozzájárulunk ahhoz, hogy egyre többen használják a hagyományos népi gyógyítás eszköztárát, megismerjék a gyógynövények jótékony hatását és eredményesen használják azt a betegségek megelőzésére, gyógyításra.

A szüreten történő részvételhez előzetes regisztráció szükséges itt a honlapon.