20 ok, amiért érdemes levendulaolajat használni.

Sokaknak a levenduláról nagyanyáink ruhásszekrénye jut eszébe, hiszen a levendulát leggyakrabban molyirtásra használták. Gondolta volna, hogy a levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövény, hiszen az illatosításon kívül számos gyógyászai felhasználása is ismert? Következzen 20 ok, amiért érdemes használni a 100%-os tisztaságú levendula illóolajunkat:


Tudjon meg többet!

A csodálatos levendula méz

A több mint 39-féle levendula fajta közül a legnépszerűbb a francia (valódi) levendula (Lavandula angustofolia) és az Lavandula intermedia, amit a széles és a keskenylevelű levendula keresztezésből nemesítettek. E két levendulafajta a legjobb forrása a levendulaméznek. A méz karakterét nagyon meghatározza a levendula fajtája, ami az aromából kiérezhető. A levendulaméz prémium termék. Virágos, kellemes, kiegyensúlyozott, fahéj és vanília aromája, kellemes illata nyilvánvalóan a levendula komponensnek köszönhető, közepesen édes ízű.


Tudjon meg többet!

A levendula története

A levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint 2500 éve használják gyógynövényként, amit írásos források is rögzítenek. Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták. A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták, és valószínűleg ők adták a latin eredetű nevet (lavare – mosni, vagy livendula – fakó és kékes), amelyből a mai név ered. A növény nyugtató, frissítő tulajdonsága, erős illata, rovarűző hatása, és a szárított növény dohánykeverékekben történő használata szintén emelte értékét az ókoriak szemében.


Tudjon meg többet!

Itt az ideje a levendula ültetésének!

A levendula egy olyan romantikus virág, amelyet előbb, vagy utóbb mindenki ültetni akar a kertjébe. Kétségtelen tény, hogy a Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos növény kedveli a száraz, napos, sziklás helyeket, de megpróbálhatjuk máshol is ültetni, remélve, hogy alkalmazkodik az élőhelyéhez. Elvégre Anglia aligha tekinthető száraz vagy napos helynek, mégis az angol kertészetek híresek a levendulatermesztéséről. Gondoljunk a ’Hidcoteés a ’Mustead fajtájú levendulára, a két legellenállóbb és legkedveltebb fajtára.


Tudjon meg többet!

Kosár

 x 
A kosár üres

Belépés | regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Piknik a Levendulafarmon

.

Levendula Like

 

Levendulaszüret 2016 program

RÉSZLETES PROGRAM, 2016.

Az idén már ötödik  alkalommal rendezzük meg a nyilvános levendulaszüretünket.

Programunkat a levendula gyógyhatásnak a megismerése témakörében szervezzük.

Gondolta volna, hogy a levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövény? Az illatosításon kívül számos gyógyászati felhasználása ismert.

Részletes program:

 • 10.00. Megnyitó
   
 • 10:10-10:30 A levendula gyógyhatása, népi praktikák c. előadás.
  Előadás a levendula használata témakörben. Az érdeklődők megismerkedhetnek a levendula felhasználási lehetőségeivel, gyógyászati hatásával.
 • 11:00-12:00 Játékos hangműhely gyerekeknek a Levendulaházban Zsótér Lászlóval
  A műhelyen szórakoztató képességfejlesztő és közösségépítő hangjátékokkal várjuk a gyerekeket. Játszhatnak hangrajzolást, képéneklést, részt vehetnek kitalálós, számolós és vezénylős játékokban.

 • 12:00 -13:00 Méhészeti bemutató. 
  Levendulaméz pergetés, mézkóstolás a Levendulaházban Védő Tamás méhésszel

 • 14:00-16:00 Élmény hangműhely felnőtteknek a Levendulaházban Zsótér Lászlóval
  Az érdeklődők részesei lehetnek egyéni és közösségi élményt nyújtó hangjátékoknak, megtapasztalhatják a hangmasszázs hatását és megismerkedhetnek a hangfestés módszerével. Részletesebb információ hangműhelyekről ide kattintva érhető el.

 A rendezvény ideje alatt:

 • Kézműves sarok: levendula koszorú, levendula buzogány és levendula csokor készítés. A foglalkozásokat vezeti Balaskó Rózsa és György Istvánné Hajni.
 • Gyógymasszázs: Csikós József gyógymasszőrrel.
 • Helyi termelők vására: Levendulafarm termékei, Védő Tamás méhész mézvására, Unyi Mária lekvárok, szörpök levendulás csoki, Duzsi Lehmann pincészet borvására, levendulás ékszerek Takács-Molnár Beatrixtől, Simon cukrászat levendulás fagylaltja.
 • A levendulamezőn gyermekfoglalkozások, ismerkedés ügyességi szabadtéri játékokkal: Kopasz disznó, Viking sakk, Számdobáló. A gyermekfoglalkozásokat vezeti: Tiber Zita
 • Relaxációs zene: Bern Atom Santi barátai játszanak egzotikus hangszereken, a kellemesen izgalmas muzsikával hangulatos belső utazásra invitálva a hallgatóságot.

A részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezés itt, 2016. június 19-ig.

 • Minden részvevő egy 18x8x24cm méretű papírtáskába szedhet levendulavirágot, amelynek az árát a részvételi díj tartalmazza.
   
 • Gépjárművel érkezők a Horgásztó melletti területen ingyenesen parkolhatnak. Kérjük a járműveket szíveskedjenek a parkolóban hagyni és a rendezvény helyszínét gyalogosan közelítsék meg.
   
 • Állatbarát rendezvény, házi kedvenceket is várjuk!

Részvételi díj:

 • Felnőtt: 1200 Ft/fő
 • Gyermek 6 évtől: 600 Ft/fő
 • Családi: 2 felnőtt és 2 gyermektől: 2500 Ft
 • Diák, nyugdíjas: 800 Ft/fő
 • Mozgáskorlátozottnak ingyenes a részvétel