20 ok, amiért érdemes levendulaolajat használni.

Sokaknak a levenduláról nagyanyáink ruhásszekrénye jut eszébe, hiszen a levendulát leggyakrabban molyirtásra használták. Gondolta volna, hogy a levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövény, hiszen az illatosításon kívül számos gyógyászai felhasználása is ismert? Következzen 20 ok, amiért érdemes használni a 100%-os tisztaságú levendula illóolajunkat:


Tudjon meg többet!

A csodálatos levendula méz

A több mint 39-féle levendula fajta közül a legnépszerűbb a francia (valódi) levendula (Lavandula angustofolia) és az Lavandula intermedia, amit a széles és a keskenylevelű levendula keresztezésből nemesítettek. E két levendulafajta a legjobb forrása a levendulaméznek. A méz karakterét nagyon meghatározza a levendula fajtája, ami az aromából kiérezhető. A levendulaméz prémium termék. Virágos, kellemes, kiegyensúlyozott, fahéj és vanília aromája, kellemes illata nyilvánvalóan a levendula komponensnek köszönhető, közepesen édes ízű.


Tudjon meg többet!

A levendula története

A levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint 2500 éve használják gyógynövényként, amit írásos források is rögzítenek. Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták. A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták, és valószínűleg ők adták a latin eredetű nevet (lavare – mosni, vagy livendula – fakó és kékes), amelyből a mai név ered. A növény nyugtató, frissítő tulajdonsága, erős illata, rovarűző hatása, és a szárított növény dohánykeverékekben történő használata szintén emelte értékét az ókoriak szemében.


Tudjon meg többet!

Itt az ideje a levendula ültetésének!

A levendula egy olyan romantikus virág, amelyet előbb, vagy utóbb mindenki ültetni akar a kertjébe. Kétségtelen tény, hogy a Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos növény kedveli a száraz, napos, sziklás helyeket, de megpróbálhatjuk máshol is ültetni, remélve, hogy alkalmazkodik az élőhelyéhez. Elvégre Anglia aligha tekinthető száraz vagy napos helynek, mégis az angol kertészetek híresek a levendulatermesztéséről. Gondoljunk a ’Hidcoteés a ’Mustead fajtájú levendulára, a két legellenállóbb és legkedveltebb fajtára.


Tudjon meg többet!

Kosár

 x 
A kosár üres

Belépés | regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Piknik a Levendulafarmon

.

Levendula Like

 

Levendulás sütemény

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 3 evőkanál finomra vágott, friss levendulavirág
  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipetnyi só

A mázhoz:

  • porcukor
  • citromlé

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 170 °C-ra.Közepes lángon forrald fel a tejet és a levendulát egy kis lábosban. Amíg kihűl, vajazd és lisztezd ki a sütőformát. Habverővel keverd ki a vajat és a cukrot, egyenként add hozzá a tojásokat, majd a sütőporral elkevert lisztet és a sót. Óvatosan, állandó keverés mellett öntsd hozzá a levendulás tejet. Kanalazd a formába a keveréket, és süsd kb. fél óráig, ha muffinformát használsz, vagy 50 percig, ha egyben sütöd. Rácson hűtsd ki a sütit. A citromos máz nem csak szép, de nagyon jól illik a levendulás ízhez. Vágd le egyenesre a sütemény alját (hmm, de finom ez a potyadék!). Keverj habverővel egy alkalmas edényben kb. 1 dl porcukorhoz fokozatosan néhány cseppnyi citromlevet, hogy jó sűrű masszát kapj, ami elválik az edény falától. Kend egyenletesen a sütemény tetejére, és hagyd megszáradni. A díszítés koronája legyen néhány levendulavirág!