20 ok, amiért érdemes levendulaolajat használni.

Sokaknak a levenduláról nagyanyáink ruhásszekrénye jut eszébe, hiszen a levendulát leggyakrabban molyirtásra használták. Gondolta volna, hogy a levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövény, hiszen az illatosításon kívül számos gyógyászai felhasználása is ismert? Következzen 20 ok, amiért érdemes használni a 100%-os tisztaságú levendula illóolajunkat:


Tudjon meg többet!

A csodálatos levendula méz

A több mint 39-féle levendula fajta közül a legnépszerűbb a francia (valódi) levendula (Lavandula angustofolia) és az Lavandula intermedia, amit a széles és a keskenylevelű levendula keresztezésből nemesítettek. E két levendulafajta a legjobb forrása a levendulaméznek. A méz karakterét nagyon meghatározza a levendula fajtája, ami az aromából kiérezhető. A levendulaméz prémium termék. Virágos, kellemes, kiegyensúlyozott, fahéj és vanília aromája, kellemes illata nyilvánvalóan a levendula komponensnek köszönhető, közepesen édes ízű.


Tudjon meg többet!

A levendula története

A levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint 2500 éve használják gyógynövényként, amit írásos források is rögzítenek. Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták. A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták, és valószínűleg ők adták a latin eredetű nevet (lavare – mosni, vagy livendula – fakó és kékes), amelyből a mai név ered. A növény nyugtató, frissítő tulajdonsága, erős illata, rovarűző hatása, és a szárított növény dohánykeverékekben történő használata szintén emelte értékét az ókoriak szemében.


Tudjon meg többet!

Itt az ideje a levendula ültetésének!

A levendula egy olyan romantikus virág, amelyet előbb, vagy utóbb mindenki ültetni akar a kertjébe. Kétségtelen tény, hogy a Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos növény kedveli a száraz, napos, sziklás helyeket, de megpróbálhatjuk máshol is ültetni, remélve, hogy alkalmazkodik az élőhelyéhez. Elvégre Anglia aligha tekinthető száraz vagy napos helynek, mégis az angol kertészetek híresek a levendulatermesztéséről. Gondoljunk a ’Hidcoteés a ’Mustead fajtájú levendulára, a két legellenállóbb és legkedveltebb fajtára.


Tudjon meg többet!

Kosár

 x 
A kosár üres

Belépés | regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Piknik a Levendulafarmon

.

Levendula Like

 

Levendulatorta

Hozzávalók:

  • 5 db tojás
  • 3 pohár cukor
  • 3 pohár extra szűz olívaolaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 pohár liszt
  • csipetnyi só. (1 pohár űrmértéke 250 ml)

Levendulakrémhez:

  • fél pohár cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • csipetnyi só
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1 db citrom leve
  • 2 db narancs leve
  • 1 db tojás sárgája
  • 1 evőkanál vaj
  • 3 dl tejszín
  • 3 evőkanál méz
  • 5-6 ág levendulavirág

Elkészítése:

A tésztához üssük a tojások sárgáját egy keverőtálba, öntsünk hozzá fél pohárnyi cukrot, majd elektromos habverővel keverjük addig, míg könnyű és habos nem lesz. Tegyük hozzá a citrom lereszelt héját, pár ág levendulavirágot, a citromlevet, az olívaolajat és keverjük hozzá a lisztet is. Egy másik keverőtálba öntsük a tojások fehérjét, tegyük hozzá a csipetnyi sót, majd kezdjük el felverni kemény habbá. Ha már a fehérje habosodik, kis sugárban öntsük hozzá a maradék negyed pohárnyi cukrot, majd verjük addig, míg kemény hab nem lesz belőle. Óvatosan, több adagban dolgozzuk a tojássárgás masszához, majd öntsük egy közepes méretű kerek vajjal kikent és liszttel meghintett tortaformába. Tegyük forró sütőbe, és 150 fokon süssük 40-45 percen keresztül. A töltelékhez keverjük össze egy kis lábasban a cukrot, lisztet, sót, a citrom és narancs levét. Állandóan kevergetve forraljuk fel, majd ha besűrűsödött vegyük le a tűzről. Még melegen keverjük hozzá a tojás sárgáját, a citromhéjat és a vajat. Egy másik kis lábasba öntsük a tejszínt, kanalazzuk hozzá a mézet, és a letépkedett levendulavirágot, majd kis lángon párszor megkevergetve főzzük öt percig. A levendulás öntetet kis sugárban, állandóan kevergetve dolgozzuk a citromos krémhez, majd tegyük a hűtőszekrénybe, hogy kissé besűrűsödjön. Vágjuk kétfelé a tortát, majd kenjük meg a levendulás krémmel, tegyük rá a tetejét, és azt is kenjük meg. Szórjunk rá levendulavirágokat, majd porcukorral hintsük meg. Ha a krémünk túl folyósra sikerülne, akkor ne kenjük meg vele a tortát, inkább a cikkre felvágott tésztát csorgassuk meg a levendulás krémmel, majd szórjuk meg a lila virágokkal.